טרם העליה ארצה, זלמן יצחק לנדרס ומשפחתו 4ד

תמלול המכתב העברי (והבהרות בגוף הטקסט)

יום ב', ל"ו לספירת העומר, עת"ר (= תר"ע), מיר

לאבי ולאמי היקרים ולאחותי (= אחיותי) היקרות לכולם שלום !

אני ב"ה בחיים ושלום כה לעד. את מכתבך קיבלתי אתמול והנני יכול להודיעך כי קיבלתי מכתב, מקרוצ'א כמובן, כותב לי זקני שאלמד ואלמד ואשליך אחרי גווי לע"ע (= לעת עתה) את הלימודים הרוסיים. הנהו שואל באיזה מסכת הנני לומד, כמה דפים כבר למדתי, על כל זה יכולתי לענותו אך בבקשה זאת השבתי פניו ריקם. הוא בקשני שאכתוב לו את החידושים שהנני מחדש בגמרא .... על דבר שאלתך אודות לימודי ובאיזה מסכת הנני לומד, הנני יכול להודיעך כי כעת הינני לומד "מסכת קידושין" וכבר למדתי שם כעשרים דף. מספרי המוסר למדתי עד עתה את ספר "מסילת ישרים" של "לוצאטו". אתמול כיליתי אותו והחילותי ללמוד ספר חובת הלבבות כאשר כתבת לי. הנני יכול להודיעך כי אני אינני מתגעגע כבר הביתה כבימים שעברו. עד עתה עוד לא חזרתי על מסכת בבא בתרא כי לא היה לי עת והנני מסופק אם יהיה לי עת גם להבא, אך הנני חושב לקצר מעט ממסכת קידושין וללמוד בבא בתרא. אופן לימודי הוא כה, בסדר הראשון הנני לומד גמרא פעם ראשון וחוזר את אשר למדתי. בסדר השני הנני חוזר על אשר למדתי בסדר הראשון והנני חוזר מתחילת הגמרא. מנהג הלימוד הוא כה, בחצי השעה השמינית (= 07:30) מתפללים תפילת שחרית עד רבע השעה התשיעית (= 08:45) ואז שותים תה עם ארוחת הבוקר עד חצי שעת העשירית (= 09:30), אז לומדים (= סדר ראשון) עד חצי השעה השלישית (= 14:30), אז אוכלים ארוחת צהרים עד השעה ארבע (= 16:00). אחרי כן לומדים (= סדר שני) עוד עד השעה השמינית (= 20:00) ואז מתפללים "מנחה" (שהרי מדובר כאן בקיץ) ובשעה חצי העשירית (= 21:30) לומדים מוסר עד השעה העשירית (= 22:00) ואחרי כן מתפללים תפילת "מעריב" עד חצי השעה האחת עשרה בלילה (= 22:30) ואז אוכלים כמובן ארוחת הערב. על כן, אין לי עת לכתוב רעיונות בעברית וברוסית אך הנני חושב כי ביום ו' אוכל לכתוב כאוות נפשי, כמעא מן השעה השתים עשרה עד הדלקת הנורות כי ביום אין לומדים רק עד השעה הנ"ל. מובן כי מתמידים לומדים יותר אך אני אינני מתמיד גדול כל כך כי גם בשעת החופש אשב בהישיבה ואלמוד.

תרגום קטע המכתב ביידיש

אמא, אני מבקש ממך שתכתבי לי, כתבי מה מצב בריאותך ומה נשמע בבית, האם את הגינה משקים ? אם לא, אנא דאגי שיעשו זאת, האם כבר פרחו העצים שלי ? ישראל יואל כתב לי שהוא לומד רוסית אצל מיכל בנו של השוחט ולשון הקודש עם סבא, מפליא שאני כותב על כך. דרישת שלום למנדל ולציפה הניה וילדיהם וגם לרחל של אריה בער ולשוחט וילדיו. יותר אין לי מה לכתוב.

בנכם האוהב, שניאור זלמן יצחק

תרגום קטע המכתב ברוסית

אחותי היקרה ! כבר ביקשתי ממך לא פעם שתכתבי לי אך זה לא עולה בידיך. אני מבקש ממך שתתארי לי את המורה שלך, האם הוא מלמד באופן מוסרי, האם הוא מלמד אותך היטב ? כתבי לי באילו מקצועות את מתקדמת ובאילו את חוזרת על חומרים שכבר למדת. כמו כן, כתבי לי באיזה שעות את לומדת אצלו. רציתי מאד לדעת אם נמצא ספרו של אדוארד, ברכבת (?) רציתי לקנותו אך לאף אחד מהרוכלים לא היה אותו. כתבי לי האם פרידמן ובראודה רוצים להיבחן בחודש מאי (?). באיזה קשר את נמצאת עם פירה (?), אני יכול לתאר לעצמי שהיא בוודאי כועסת על כך שליבה לומדת אצל וולוב ולא אצלה. תארי לי את הכל לפרטי פרטים. עכשיו בוודאי יש לך מה לקרוא, את יכולה להשיג מהמורה שלך, לבטח יש לו הרבה ספרים טובים. ספרי לי את כל החדשות שאת שומעת באבוליץ. האם אפשר היה לראות אצלכם את השובל של כוכב השביט "היילי" ? אצלנו לא ראו אותו משום מה, כנראה חשש שיעצרו אותו בתור חסר ניירות מזהים וישלחו אותו לאי שם השמימה .... מעבר לזה אין לי מה להוסיף.

אחיך שמאחל לך כל טוב, ז. לנדרס

אני מבקש ממך למסור את המכתב המצורף לוולוב או לפישקין.

הערות

שנת עת"ר בתאריך היא תר"ע בחילוף סדר האותיות בגלל המשמעות השלילית שמתקבלת בסדר המקורי. יום ב', ל"ו לספירת העומר, הוא 30 במאי 1910.

"כותב לי זקני". סבו (אבי אמו) של זלמן יצחק, הרב אברהם אהרנסון, רבה של קרוצ'א באותה עת. ובניגוד לעצת "זקנו", זלמן יצחק מסרב לנטוש ("להשליך אחרי גווי") את הלימודים הכלליים ("הרוסיים") במקביל ללימודי הדת.

"ביום ו' אוכל לכתוב כאוות נפשי ....". ביום שישי, החל מהשעה 12 ועד הדלקת נרות, לא מתקיימים לימודים בישיבה ולכן בזמן הזה יוכל להתפנות לכתיבה. כמובן שהמתמידים בישיבות לומדים גם בשעות הללו אבל כפי שזלמן יצחק מעיד על עצמו – "אני אינני מתמיד גדול כל כך כי גם בשעת החופש אשב בהישיבה ואלמוד".

"האם כבר פרחו העצים שלי ? .... האם אפשר היה לראות אצלכם את השובל של כוכב השביט היילי ?". אכן ניכר כבר עתה שחקלאות וטבע בכלל מעניינים את זלמן יצחק הצעיר יותר מלימודי הדת ....

"אחותי היקרה .... ביקשתי ממך לא פעם .... תארי לי את המורה שלך, האם הוא מלמד אותך באופן מוסרי, האם הוא מלמד אותך היטב ?". רבקה, אחותו של הכותב, בת 15 באותה עת, נחשדה ע"י הוריה בקיום קשר (רומנטי) אסור עם המורה הרוסי שלה.

מידע-נוסף2