טרנופול חנה נושקה מילגרום 3א

אודות חנה (נושקה) מילגרום ומי שלימים יהיה בעלה, אברהם (טושק) אמרנט

שיחות עם הבת דליה חדשי בביתה בתל אביב בקיץ 2015

 

נושקה, ילידת טרנופול (31.12.1909), בת למשפחה אמידה, אמה שרה ואביה משה שהיה סוחר בירה גדול. במרתף מתחת לבית, מספרת דליה בתה, היו מאוחסנות חביות הבירה הענקיות, ובבית בכלל, שתו ושרו הרבה. אחרי שנים בארץ, מוסיפה דליה, כשאמה עבדה ברפת בקיבוצה מזרע, היתה נוהגת לשתות מהספירט איתו נהגו אז לחטא את עטיני הפרות .... נושקה עלתה ארצה ב 1931 על "סרטיפיקט" משותף כאשתו כביכול של אומק שטוק (אחיו של דב סדן). אחותה של נושקה, הלה, עלתה על סרטיפיקט משותף כאשתו (בנישואים פיקטיביים) של טושק עצמו. לאחר שהתמקמו בארץ, בקיבוץ מזרע, העלו טושק ונושקה את הוריה של נושקה ארצה. גם אח נוסף, דוד, עלה ארצה ואילו אח אחר, מרדכי (מוניו), נספה בשואה.

טושק, יליד טרנופול (1908) אף הוא. אביו בן ציון נפטר כשהיה בן שנתיים והאם, סבינה, גידלה אותו ואת שני אחיו הבוגרים לבדה, היה לה עסק למכירת מוצרי טקסטיל והיא עשתה חיל בעסקיה. לטושק הקטן היתה מטפלת גויה. בזמן מלחמת העולם הראשונה סבלה המשפחה (וטרנופול בכלל) רבות, החנות נשרפה והאם התמוטטה כלכלית. טושק הנער היה נותן שעורים פרטיים לילדים על מנת להביא קצת כסף הביתה. סבינה נספתה בשואה. הבן הבכור ישראל (איז'ו) הגיע ארצה בפברואר 1940. דליה חדשי, בתו של טושק, אומרת שהיא קרויה ע"ש בתו של איז'ו דולי והיות והיא (דליה) נולדה ב 1939 הרי שבתו של איז'ו, וככל הנראה גם אשתו, כבר לא היו בין החיים כשהוא עשה את דרכו ארצה. הבן השני שמואל (מילק) היה מנהל הסמינר הגדול למורים בוילנה ושרד את השואה כפרטיזן. לאחר המלחמה עלה ארצה ויחד עם הפרטיזנית רוז'קה קורצ'ק (בארץ בקיבוץ אילון) ואבא קובנר, היה מהראשונים שסיפרו על הגבורה והמרי בשואה. איש השומר הצעיר וההסטוריון חיים גולן מוסיף ומספר לי באותו עניין כי בקיבוץ אילון "עשו לרוז'קה את המוות", מה פתאום היא יושבת וכותבת את זכרונותיה ולא עובדת עבודת כפיים. במפגש עם בן גוריון בו סיפרה (ביידיש) את הקורות אותה, בן גוריון פגע בה בצורה מכוערת על כי דיברה יידיש ולא עברית, דבר המלמד לא מעט על היחס האמביוולנטי של הנהגת היישוב לגיבורי המרי בשואה. רוז'קה עזבה את קיבוץ אילון ועברה לעין החורש.

בארץ, בביתם שבקיבוץ מזרע, היה טושק מעמודי התווך החברתיים והתרבותיים של הקיבוץ. בפרץ של יצירה וכישרון אומנותיים הוא צייר, עיטר וכתב לכל ארוע. בלילות עבד כאופה. בין היתר היה גם ממניחי היסודות למכללת עמק יזרעאל המפוארת. את הפרק המפואר של קן השומר הצעיר בטרנופול הוא העלה על הכתב בכרך החשוב לזכרה של העיר ב "אנציקלופדיה של גלויות". אהבתם והערצתם ההדדית של אביה ואמה, דליה אומרת, היתה כבירה. הם הכירו כילדים ברחובות טרנופול ומאז לא נפרדו אפילו לרגע. טושק נפטר ב 1989, נושקה ב 2002.

תעוד נוסף אודות טושק ונושקה כאן, בקטגוריה "השומר הצעיר הדור השני".

מידע-נוסף2

טרנופול חנה נושקה מילגרום 3

כיתוב: 31.12.1929. נושקה, במרכז, עם שתי חברות ביום…

טרנופול חנה נושקה מילגרום 3א

אודות חנה (נושקה) מילגרום ומי שלימים יהיה בעלה,…