לודביפול ילדי העיירה 2א
ביה"ס הפולני בעיירה – 1931 בקרוב
קיבלתי תמונה נדירה זו ממשפחת מירה וקסלר בברזיל. כשהראיתי אותה לבת העיירה, יונה רבר מקבוץ יקום, התרגשותה היתה גדולה. זכרונה המדויק החיה את התמונה והארועים המתקשרים אליה לפרטי פרטים.
יונה זוכרת היטב את ביה"ס הפולני היות והוא שימש את ילדי העיירה טרם הקמת ביה"ס העברי "תרבות". בית הספר היה ממוקם בקצה האזור האוקראיני שבפאתי העיירה, בדרך המוליכה למז'יריץ', ושימש אותו בנין נאה (יפה יותר מזה של ביה"ס "תרבות" שנבנה מכספי ההורים אומרת יונה). רוב התלמידים היו יהודים אבל היו גם אוקראינים ופולנים. רמת הלימודים בו היתה בהחלט טובה ופעם בשבוע היה מגיע מלמד (כונה בשם "רליגניק") כדי להעביר שעורי דת לתלמידים היהודים. משהוקם ביה"ס "תרבות" כאמור, ירדה קרנו של ביה"ס הפולני ורק הורים מיעוטי יכולת שלחו את ילדיהם ללמוד שם, היות וכמוסד ממלכתי, הלימודים בו היו בחינם (חיים שיינמן המורה התעקש להמשיך ולשלוח את בתו ללמוד בביה"ס הפולני ועברית הוא לימד אותה בבית). בעשותם דרכם לביה"ס היה על הילדים לעבור בסביבה גויית שהיתה לעיתים גם עויינת והתנכלויות אליהם היו חיזיון נפוץ. יונה מספרת שכדי להימנע ממפגשים לא רצויים אלה, נהגו ללכת בכוונה דרך השדות ולא בדרך המלך ואולם תנאי מזג האויר לא תמיד אפשרו מעבר בשדות, בעיקר בתקופה של גשמים ובוץ.
יונה עצמה, ילידת 1923, החלה ללמוד בכיתה ב' בביה"ס "תרבות" כשזה אך נפתח, בשנת הלימודים 1930/31.
זיהוי המצולמים בתמונה:
במרכז התמונה עם זקן לבן זהו הכומר הפרבוסלבי שהיה מלמד שעורי דת את הילדים האוקראינים ואילו רביעי משמאל זה הכומר הקתולי שהיה מלמד שעורי דת את הילדים הפולנים. בתווך ביניהם מנהל ביה"ס. ואכן יש מגוון אתני של ילדים בביה"ס אבל הרוב היה יהודי ! יונה מספרת שאמא שלה הכירה היטב את הכומר הפרבוסלבי מהזמנים שהיא עצמה למדה בביה"ס, כשהיה עדיין רוסי בתקופה שלפני מלחמת העולם הראשונה. יונה זוכרת אנקדוטה כאשר היתה ילדה והלכה בחברת אמה כשנתקלו בדרך בכומר הפרבוסלבי. יונה אומרת שהוא היה אדם נחמד ("לא אנטישמי") והזמין את אמה לביתו. לאחר שסרבה באדיבות, יונה שאלה אותה מדוע סרבה ואמה ענתה לה שלעולם אין לדעת מה יקרה כשהללו משתכרים .... יונה זוכרת (אף שלא בשמו) גם את המורה היושב שלישי מימין. הוא היה מורה אהוב על כולם וגם אשתו היתה מורה.
למעלה ומימין: הראשון עפ"י חזותו נראה גוי, השני שמו שומכר, הוא הצטרף עוד לפני המלחמה לאביו שהיגר לארגנטינה, אחיו הצעיר חיים ואימו נספו שניהם. מאוחר יותר הוא גם ביקר בארץ. שלישית שיבק'ה קופרבנד, נספתה. רביעית היא חייק'ה ורנר (אחותה של בריינדל) שהגרה עם משפחתה לוויניפג קנדה. החמישית עלתה ארצה אבל יונה לא זוכרת את שמה ("אביה היה רצען לרתמות סוסים"). שישית פעסל גולדמן שעלתה ארצה. אחריה בחור לא מוכר ויתכן שהוא גוי עפ"י חזותו. אחריו (שמינית) היא לייקה רבר שנספתה. תשיעית היא רייזל וקסלר מהכפר מנשיקובה הסמוך. רייזל שנספתה בשואה היא אחותו הצעירה יעקב וקסלר שנספה אף הוא (חנה אשתו ומירה בתם ניצלו ביערות ! לאחר המלחמה חנה נישאה לניצול, בן לודביפול, הרש'ל שתדלן והגרו לברזיל. אח נוסף של רייזל, יוס'ל, ניצל ביערות עם רוח'ל אשתו והשניים הגיעו לקנדה לאחר המלחמה). שלישי משמאל הוא אהר'ל קופרבנד, אחיה של שיבק'ה שבימין התמונה, נספה אף הוא. שני הקיצונים משמאל אינם יהודים.
שורה אחת לפני התחתונה: הנערה עם הכובע מימין נראית גויה. השניה היא מלה (קמץ וסגול) ולדמן שניצלה ביערות יחד עם בעלה יוסל גיטרמן, הגיעו לחיפה. שלישית חסיה מנדלוביץ' שניצלה כשברחה לרוסיה (ראו תוספת בסוף הסיכום). אחריה עוד נערה עם כובע, ככל הנראה גם כן גויה ואחריה, שניה משמאל, רבקה שתדלן, אחותו הצעירה של הרשל, נספתה. קיצונית משמאל לא מזוהה.
שורה תחתונה: הראשון מימין ככל הנראה ילד גוי. השניה היא חנה רויטבורד, בת דודה של יונה (לנה אמה ואמא של יונה אחיות), ברחה לרוסיה ואחרי המלחמה התקבלה בבית משפחתה בווינדזור קנדה. שתי הבנות אחריה עם הכובעים ככל הנראה גויות גם כן וכך גם הילד הקיצוני משמאל.
נספח תוספת לגבי המצולמת חסיה מנדלוביץ'
חסיה מופיעה גם בתמונה מאוחרת יותר שצולמה ברובנה בשנת 1934 ("רובנה האחיות לבית אירלין 107") ושוב, היתה זו יונה רבר ידידתי שהסבה תשומת ליבי לכך:
אחרי שסיימה לימודיה בבית הספר הפולני בלודביפול, נסעה חסיה לרובנה כדי ללמוד תפירה בביה"ס "אורט". אחרי שלש שנות לימוד היא חזרה ללודביפול והיתה תופרת בעיירה. בשלב מסוים החליטה משפחתה לעבור לרוקיטנה ושם "תפסה" אותם המלחמה. חסיה ושני אחים (אחד מהם שמו מוישה) ברחו לרוסיה ואילו ההורים, אח גדול ואחות קטנה נספו ברוקיטנה. יונה פגשה את חסיה במחנות העקורים בגרמניה אחרי המלחמה ומגרמניה המשיכה חסיה למיאמי שבארה"ב. במיאמי, כך התברר מאוחר יותר, היא היתה שכנה של בני דודים של יונה מהעיירה ואז גם יונה נפגשה איתה שוב !
