לודביפול מש' שורצמן 9א
מבוך משפחתי
משהגיע לידי לראשונה, למעלה מ-60 שנה לאחר שנכתב, ספר הזיכרון של ד"ר ישראל רובין (1890-1954) לנספי השואה מקרב משפחתו הענפה, הוברר לי גם לראשונה מקורו של ענף משפחתי אשר היה עד לאותה עת בגדר תעלומה לגבי.
סבתא רבא שלי, רבקה שורצמן שחורי המכונה באבע (סבתא) רבקע, ילידת העיירה אנופול (1875-1954), אשת ר' מרדכי זאב הידוע בכינויו מוטל דער שויחט מהעיירה לודביפול (1876-1939), סבתה וסבה האהובים של אמי חיה בריינדל/ברוריה (לימים שינתה שמה לאיה) שאתם עלו היא ואחיה פנחס שלמה ארצה בשנת 1934, הייחוס המשפחתי של רבקה זו היה בגדר תעלומה מוחלטת מאז ומתמיד. אף כי שתי העיירות סמוכות זו לזו (אנופול נמצאת כ-40 ק"מ דרומית ללודביפול) וברור עפ"י השידוך ששתי המשפחות הכירו היטב, דבר לא היה ידוע לנו אודות בית הוריה של רבקה למעט שמו של אביה – זוסיה – החרוט על מצבתה ואשר על שמו גם קרוי בן הזקונים שלה, אפילו לא שם אמה ושם משפחתה בהולדתה !
לאחר שהגיע לידי ספר הזיכרון האמור, הוברר כי שם משפחתה של רבקה בהולדתה היה שמושקיס. האב זוסיה היה השני מבין חמשת ילדיהם של יצחק אייזיק וגולדה שמושקיס. זוסיה שמושקיס נפטר טרם השואה אולם לא לפני שהוא ואשתו בריינדל הביאו 9 בנים ובנות לעולם ! כשרבקה הבכורה שבהם. אחיו של זוסיה – נתנאל (בתו חנה ינטל היגרה למקסיקו ב 1929), דוד ווולף ובני משפחותיהם הענפות, נספו רובם ככולם בשואה ! האחות הצעירה, בריינדל, ובתה רבקה עלו ארצה טרם השואה (האב דוד משה שיינמן נפטר קודם לכן. בן ובת נוספים, אלי מאיר ורחל ובני משפחותיהם, נשארו מאחור ונספו. בן ובת של רחל, לובה ורוזה, ניצלו) והתגוררו בבית מידות מרשים ברחוב אחד העם בתל אביב. אמי זוכרת כיצד כנערה צעירה הייתה נלויית לסבתה רבקה לביקורים אצל בריינדל זו אולם מעולם לא ידעה דבר על הקשר המשפחתי ! בזמן שבריינדל זו, טיפוס אקסצנטרי ורב רושם לדברי אמי, הייתה לא פחות מדודתה (אחות אביה) של רבקה.
רבקה שיינמן, בתה של בריינדל ובת דודתה של רבקה שורצמן, נישאה לימים לישראל רובין אשר בשנת 1949 יכתוב את ספר הזיכרון האמור. הספר שנשמר כל השנים בידי המשפחה, נמצא כיום בידי נכדם של ישראל ורבקה, צעיר בניו של בנם (היחיד) יחזקאל (חזי), ישראל (ראלי) רובין בקבוץ חולתא.
עפ"י תאריך הולדתה של סבתא רבקה שורצמן שחורי (1875) ניתן לתארך באופן מדויק למדי את שנת הולדתם של הוריה זוסיה ובריינדל שמושקיס ל 1850. תאריך פטירתו של זוסיה לפני שנת 1906 בה נולד נכדו הקרוי על שמו ותאריך פטירתה של בריינדל אשתו טרם הולדתה של אמי הקרויה על שמה ב 1924. את שנת הולדתם של סבה וסבתה יצחק אייזיק וגולדה שמושקיס ניתן לתארך ל 1825 בקרוב.
מין הסתם, בנות הדודות רבקה שורצמן שחורי ורבקה רובין קרויות ע"ש סבתא משותפת.
ספור רב עניין אודות רבקה שלנו הוא סיפור השידוך שלה (שלא צלח) לסופר / משורר תקופת ההשכלה, מרדכי זאב פיירברג (1874-1899). כבר בשמו הפרטי של פיירברג (מרדכי זאב) נמצא הרמז הראשון שהוא ומי שיהיה בעלה (בפועל) של רבקה, מרדכי זאב שורצמן, הינם בני דודים שנקראו ע"ש אותו סב. מלכה, אמו של פיירברג היא אחותו של פנחס שלמה רייזל'ס (הבן של רייזל) אביו של מ.ז. שורצמן. שמעון, אביו של פיירברג היה שו"ב (שוחט ובודק, וראה גם סיפור העגל") בכפר הילסק הסמוך לעיירה נובוגראד ווהלינסק הידועה גם בשמה היהודי – זווייל - וכמוהו גם אביו של שורצמן, פנחס שלמה רייזל'ס ומרדכי זאב שורצמן עצמו, שהיו שו"בים בעיירה לודביפול, אף היא במחוז ווהלין. גם גיסו של שורצמן (בעלה של אחותו) אהרן רזניק (= שוחט ברוסית), היה שו"ב בלודביפול. המקצוע אם כן היה נטוע עמוק בשורשיה של המשפחה וגם עבר בירושה מאב לבנו, בבחינת "חזקה".
עפ"י הספר "תולדות הספרות העברית החדשה", בהיותו בן 18, שודך פיירברג "לבת שוחט יפה מעיירה סמוכה" (אנופול וזווייל אכן סמוכות), ואולם, כשנסע להיפגש עימה, "הצטנן וחלה בשחפת והארוסין בוטלו".
מכאן אנו למדים כמובן, שפיירברג, בנו של שו"ב, שודך לרבקה, וכי גם אביה זוסיה היה שו"ב. וכן, רבקה שלנו אכן היתה אשה יפה כפי שניתן להתרשם בנקל מתמונותיה ששרדו.
פיירברג אכן שודך לרבקה לבית שמושקיס אולם, עפ"י הסיפור הידוע אצלנו במשפחה, הארוסין בוטלו בנסיבות שונות: משהגיע פיירברג לפגישת ההכרות עם כלתו המיועדת והוא לבוש חליפה וענוב עניבה ופניו מגולחי זקן (ומיותר לציין שללא קפוטה ושטריימל), מסמלי התפקרות הדור, נתקפו כולם הלם, הארוסין בוטלו בו במקום ורבקה שודכה לבן דודו של פיירברג, אבי הענף המשפחתי שלנו, מרדכי זאב שורצמן.
סבתא רבקה מעולם לא חלקה עם נכדתה שכה קרובה היתה אליה (אמי, חיה עופר) את הסיפור הנ"ל אולם, על ערש דווי, טרם מותה ב 1954, כשאמי, אחות בהכשרתה, סעדה אותה בימיה הקשים, מצאה רבקה לנכון לספר לה כי בת דודתה, רבקה רובין (בת בריינדל אחות אביה זוסיה) "יודעת את כל הסיפור המשפחתי" ומרבקה רובין אכן שמעה אמי את הסיפור הנ"ל.
שמות אחיה ואחיותיה של רבקה שורצמן שחורי לבית שמושקיס, רובם ככולם ובני משפחותיהם נספו בשואה: אהרן, ישעיה, הרשל, ברל, אלקה, גיטל, שינדל ובן ציון.
אודות אטל שוחט לבית פיירברג (אחותו הצעירה של הסופר) ראו גם בסיכום נפרד תחת "ווהלין ברזנה מש' שוחט פיירברג".
הערה לגבי מקור השם שמושקיס:
בברור שקיימתי עם הבלשן, פרופ. פאול וקסלר, מאוניברסיטה תל אביב, אמר לי הנ"ל כי השם הוא ככל הנראה וריאציה על השם שאמעס (שמש בית הכנסת), כשלעצמו שם מקובל במרחב הזה, וכן גם נגזרות שונות שלו.
נרשם ע"י יוסי עופר, יוני 2011
