מחנות העקורים פרנוולד ויורדנבאד הפעילות הציונית 10ב

על כניסת אונרר"א למחנות העקורים בתום המלחמה מתוך ספרו של יהודה באואר "הבריחה", עמ' 183:

בשלהי סתיו 1945 חלו תמורות רבות-ערך במנהלם של מחנות-העקורים בגרמניה. עוד ב 11 בנובמבר 1944 חתם הארגון על הסכם עם הצבא (האמריקאי) שלפיו קיבל על עצמו לנהל את המחנות שנמסרו לידיו ולטפל בבעיות בריאות, סעד, רישום וריפטריאציה (היינו, חזרת ניצולים למקומות מושבם הקודמים, ובפועל אי-חזרתם). הסכם זה נתבצע והלך בסתיו 1945 ואולם הפיקוח הכללי והאחריות למזון ושיכון עדיין נשארו בידי הצבא.

על ראשית דרכו של אונרר"א בניהול מחנות העקורים, ופרנוולד בפרט, מתוך הספר Waiting for Hope, עמ' 97 (ובתרגומי):

"הדרך בה נוהלו מחנות העקורים היהודים הייתה קריטית להתפתחותם. ב 15 בנובמבר 1945 הוכרזה אונרר"א (UNRRA) רשמית כמי שבידיה יופקד הניהול השוטף של מרכזי העקורים הללו. ואולם, כבר באותם ימים ראשונים, הבהירו העקורים היהודים בצורה שאינה משתמעת לשני פנים את דרישתם לניהול עצמי של המחנות. ואכן, ועדות הניהול השונות נבחרו ע"י התושבים עצמם ואולם, מכיוון שלא הייתה קיימת מדיניות רשמית שתמסד את סמכותן, המעמד וההשפעה של אותן ועדות היה תלוי במנהל ה"אונרר"א" המקומי באותה עת". Jean Henshaw (ג'ין הנשואו) היתה למנהלת הראשונה של צוות אונרר"א בן עשרים ושניים העובדים שהוצב בפרנוולד ומתוקף כך היתה הייתה למפקדת הראשונה של המחנה. בתקופת כהונתה כיהנה נציגות ממונה של התושבים ואולם בחודש ינואר 1946, במקביל למינויו של איש צבא ארה"ב (בדימוס) הנרי כהן לתפקיד תחתיה, נערכו במחנה לראשונה בחירות דמוקרטיות. הנציגים הציוניים או מי שמזוהים עימם זכו לרוב מכריע. לתפקיד יו"ר הגוף המייצג נבחר נחום בקשטנסקי ולצידו שמונה בעלי תפקידים.

וכך, בעמ' 99 ב Waiting for Hope נכתבו הדברים העקרוניים הבאים: "אף שפרנוולד היה באופן רשמי תחת אחריותה של אונרר"א, בכל הבט מעשי אחר היה ניהולו של המחנה נתון מאותה עת ואילך בידי נציגי העקורים".

בבחירות שהתקיימו שנה לאחר מכן (ינואר 1947) הוברר שוב עד כמה יעיל יכול להיות ניהולו העצמי של המחנה ללא התערבות חיצונית. רשימת תשעת הנבחרים ולצידה הגדרת תפקידיהם כפי שהיא מופיעה ב Waiting for Hope מובאת להלן:

אריה זלוטיקמין: יו"ר הוועד המנהל של המחנה, אחראי הביטחון והאדמיניסטרציה. בנימין דוידוב: מזכיר כללי וסגן היו"ר לעניינים אדמיניסטרטיביים, אחראי מחלקת הכספים, הדואר, מרכז המידע והמחלקה הרפואית (בפרנוולד פעל בית חולים בן 120-150 מיטות !). מהנדס דוד גליצר: אחראי מחלקת תעסוקה. לאון קלישר: אחראי מחלקת תרבות וחינוך גופני. נחום זינגר: אחראי מחלקת יישום העבודה. יעקב קפלן: אחראי מחלקת אספקת ביגוד. ליפה שארעץ: אחראי מחלקת תנאים סוציאליים ושרותי דת. פנחס אוסטרובסקי: אחראי מערך האחסנה וממלא מקום סגן היו"ר לענייני אדמיניסטרציה. שעייה קאק: אחראי מחלקת ההזנה.

חשוב לציין שני תפקידים מרכזיים ורגישים במיוחד שסווגו במסגרת "האדמיניסטרציה של המחנה": תפקידי השיטור שכללו את המשטרה עצמה, שרותי חרום רפואיים וכיבוי אש ואת מערך השיפוט, בין אם שיפוט של עברות פנים ("שוק שחור" למשל) ובין אם שפיטה של משתפי פעולה עם הנאצים.

הנרי כהן, כאמור לעיל, בן למהגרים יהודים מליטא, נולד ב"לואוור איסט סייד" של ניו יורק ב 1922. שרת בחיל הרגלים של צבא ארה"ב בחזית המלחמה באירופה ולאחר מכן במערכת השלטונית של הצבא בגרמניה. בינואר 1946 מונה לתפקיד ראש צוות אונרר"א בפרנוולד (וככזה, למפקד המחנה) והוא בן 23 בלבד. את עדותו החשובה על אותם ימים The Anguish of the Holocaust Survivers - Camp Fohrenwald שמסר ב 1996 ניתן למצוא ללא קושי ברשת. כהן נפטר בניו יורק ב 1999.

מידע-נוסף2

מחנות העקורים פרנוולד ויורדנבאד הפעילות הציונית 10

15 במאי 1946, מפגש שלא התבררה מהותו של…

מחנות העקורים פרנוולד ויורדנבאד הפעילות הציונית 10א

חותמת "UNRRA", "סוכנות הסעד והשיקום של האומות המאוחדות",…

מחנות העקורים פרנוולד ויורדנבאד הפעילות הציונית 10ב

על כניסת אונרר"א למחנות העקורים בתום המלחמה מתוך…