על שפת ים כנרת (מעין הקדמה) 4ג

ליאו קאהן (Leo Kann) ומורשתו

רבות נכתב אודות קאהן (1885-1939) ומסע התעוד חסר-התקדים בהקפו ובאיכותו שערך בארץ ישראל ב 1912 בשליחות "העיתון היהודי של וינה", אבל כאן, במילותיו המרגשות שלו עצמו (בתרגום מגרמנית), בפתיח לאוגדן הדפסי הצילומים שלו -Palastina im Bild (פלשתינה בתמונות) שיצא לאור לאחר שובו לארצו:

"אני לוקח על עצמי מעט מהאשמה, מעט בגלל מזג האוויר, מעט בגלל הרכיבה הארוכה במדבר, על כך שחלק מהתמונות נהרס. ואולם, בסופו של דבר, חזרתי עם 400 תמונות ואני יכול להביע סיפוק מתוצאות חריצותי. עמי יכול להיות גאה בשאיפותיו ובתקוותיו ואני יכול להעיד רק במה שחזו עיני: עד כמה רב הכוח ומה רבה הגאווה שקיימים במקורותיו של העם היהודי על אדמת ארצו והדם החדש והמפעים הזורם בה. בארץ בעלת עבר של אלפי שנים, זוהר יופיו של החרמון הלבן וימה של טבריה המוקף עצי תמר נוצץ ושולח דרישת שלום חמה".

ליאו קאהן, וינה, אוגוסט 1912.

בבסיס הדפסי צילומיו של קאהן תמיד תחזור על עצמה התבנית הקבועה באותיות הקטנות למטה: "בהוצאת העיתון היהודי (Judische Zietung), וינה" (ונדפס ע"י) "המכון לאמנות מקס יפה (Max Jaffe), וינה". שמו של קאהן עצמו לא נוכח על ההדפסים בהוצאה הסטנדרטית אלא רק על אלה בהוצאה המיוחדת בפורמט גדול.

חשוב לציין בהקשר זה כי רבים מתצלומיו של קאהן שוחזרו/הועתקו למטרות כאלה ואחרות ע"י הוצאות לאור שונות במהלך השנים שלאחר מסעו. אין להתפלא אם השתמשו בחומרים כמו אותם הדפסים שיצאו לאור באוגדן "פלשתינה בתמונות", ואשר איכותם הטובה אפשרה את השימוש המשני בהם, לצורך הפקה עצמאית של גלויות, בין אם בהרשאה או בלעדיה. קרוב לוודאי עם זאת שהדפסת הגלויות (האיכותיות כשלעצמן) בהוצאת "מ. טובנהויז" (M. Taubenhaus), חלקן ראו אור כבר ב 1913, נעשתה בהסכם בעקבות הכרות אישית של קאהן עם מאיר טובנהויז בצפת במהלך המסע (לטובנהויז רקע משפחתי אוסטרי ג"כ). ולמרות האמור לעיל, חדי העין לא יוכלו להתעלם מהעובדה שגם על גבן של גלויות "טובנהויז" אין אזכור לשמו של קאהן או "העיתון היהודי של וינה", שולחו, כבעלי זכויות היוצרים כמקובל.

כך או כך, אין ספק שמפעלו הייחודי של קאהן, הן מנקודת המבט ההיסטורית והן מבחינת עוצמתו האומנותית, היה לאבן-דרך מרכזית בהנצחת מראות המפעל הציוני (בגליל ובכלל) בחיתוליו. אלה זמנים, כפי שבדיעבד יתברר, שיהיו הרי-גורל בכל הקשור לעיצובו מחדש של המזרח הקרוב, פלשתינה (א"י) וסוריה בתוכם, אותן שנתיים שקדמו לפרוץ מלחמת העולם הראשונה.

מידע-נוסף2

על שפת ים כנרת (מעין הקדמה) 4

כנרת 1912, הדפס נוסף עפ"י צילום של ליאו…

על שפת ים כנרת (מעין הקדמה) 4א

מתוך ספרו של ש. אביצור "חיי יום-יום בארץ…

על שפת ים כנרת (מעין הקדמה) 4ב

בהדפס זה נראה אגם החולה במלוא הדרו, דיג…

על שפת ים כנרת (מעין הקדמה) 4ג

ליאו קאהן (Leo Kann) ומורשתו רבות נכתב אודות…