רובנה חייקה ומלכה רוטנברג בנות הרב 13א
על "שומריה" קיבוץ השומר הצעיר בחדרה ועוד, מתוך ספרו של דוד זית "האוטופיה השומרית, השומר הצעיר בפולין 1921-1931", הוצאת המרכז למורשת בן גוריון, 2002.
תקופה סוערת בתולדות "השומר הצעיר" אך נרמזת במכתב זה מיום 5 בספטמבר 1933. הכותב, המזוהה רק בשמו הפרטי "משה", כותב על ניר מכתבים של קיבוץ "שומריה" בחדרה למלכה שבאותה עת בקיבוץ "כרכור".
וכך בעמוד 339 בספר: לאחר חידושה של העליה (אחרי מאורעות תרפ"ט) החליטו בארץ "מנימוקים טכניים וארגוניים, לחלק את הקיבוץ הפולני הראשון לשני מחנות – אחד בבנימינה והשני בחדרה. וכך, כאילו באורח טבעי, הלכו חסידיו של (יעקב) ריפטין לבנימינה ותומכיו של (יהודה) גוטהלף פנו לחדרה" .... "ריפטין וחבריו לחמו למימוש רעיון הקיבוץ המונוליטי כדי ליצור גרעין מלוכד שייאבק להפיכת תנועת השומר הצעיר לאוונגרד מהפכני בתנועת הפועלים בארץ ישראל".
ובעמוד 376: "וכך (בבנימינה) צמחה בהיינף יד אופוזיציה שמאלית בקרב הקיבוץ הארצי".
בעמוד 378: וכך, "על רקע סכנה של המשך העריקה מסיבות אידיאולוגיות, הבשילה בקיבוץ הארצי ההכרה כי למען הצלת הקיבוץ צריך לעזוב את בנימינה. מאיר יערי החליט שרצוי להעביר את חברי בנימינה אל כרכור ולהרחיב את שורותיו של קיבוץ זה, שנאבק על המשך התיישבותו בתנאים קשים ועם מספר חברים מועט. התכנית בוצעה ב 1931 .... לאחר האיחוד עם קיבוץ כרכור – שכונה כבר בשמו החדש עין שמר, התבררו שני דברים: ראשית, הצעירים שמקרוב באו לא אבו לקבל את מרות הוותיקים ושנית, ריפטין גונה עכשיו על ידי חבריו כנושא באשמת כל המחדלים בבנימינה. ואמנם, החבילה התפרקה, ורוב חברי בנימינה, בלי ריפטין וקומץ מאנשיו, שנותרו בעין שמר, השלימו את הקבוצה הוותיקה בגן שמואל .... (ואילו) הקיבוץ בחדרה גדל והתפתח ללא משברים, ועלה מאוחר יותר על הקרקע בעין החורש".
ובעמוד 384: "קיבוץ כרכור .... ישב בנקודה שלא זכתה עדיין בתקציב התיישבותי, המשבצת הקרקעית שלה לא הייתה מספקת וגם בעיית המים טרם נפתרה. מספר החברים שישבו במקום לא היה מספיק, ונדרשה לו בדחיפות השלמה. לאחר שלא צלחה העברתו של קיבוץ בנימינה לכרכור (עין שמר), הושלם הקיבוץ על ידי קיבוץ שומריה, שעלה מפולין וישב בחדרה".
הערות נוספות למכתב:
פרטים נוספים, מאירי עיניים, מתקופה זו בדיוק, אנו מוצאים במכתבה של חייקה רוטנברג, אחותה של מלכה, שנשלח מרובנה לארץ ישראל ב 24 באוגוסט שהוא למעשה המכתב הפותח (המצוי בידינו) את ההתכתבות הענפה בין השתיים לאחר עלותה של מלכה ארצה במרץ 1932. עפ"י אותו מכתב, מלכה לא היתה מרוצה (באופן לא מפתיע, לאור הדברים האמורים לעיל) מחייה בכרכור וזמן מה לאחר ספטמבר 1933, עזבה ועברה להתגורר בתל אביב.
פניה המוזכרת בשורה הראשונה של המכתב היא פניה נגל, חברתה הטובה של מלכה מרובנה, חרמוני אחרי נישואיה בארץ ישראל.
"אני גר עכשיו עם לוי, בחור משומריה". עפ"י דבריו אלה של הכותב, ברור שהוא עצמו אינו משתייך לשומריה אלא (ככל הנראה) לקיבוץ חדרה, ומכל מקום, ברור כי הקבוצות מעורבות זו בזו.
לובזובסקי (ככל הנראה בליזובסקי) המוזכר אף הוא במכתב הוא פרדסן ידוע בחדרה באותם ימים, אשר בפרדסים העצומים שלו ואחרים עבדו רבים מחלוצי השומר הצעיר.
מייטק זילברטל (לימים משה זרטל) המוזכר הוא לימים מזכיר עין שמר.
ההדגשות בטקסט הן שלי ואינן מופיעות במקור. (י.ע.).
