הבריחה מפולין שלום רקובר 16א

אודות המצולמים

שלום (סטפק) רקובר, בן העיר קטוביץ' (1923), מראשי תנועת "הנוער הציוני" בעירו. עם תום המלחמה חזר מברית המועצות לפולין עם גל ה"רפטריאציה", החל לפעול במסגרת "הבריחה" באזור זה בדרומה של פולין וכן בתפקיד רב-הסיכונים כבלדר (שם הקוד "איכר"). בראשית 1947 עבר מפולין לאוסטריה והמשיך לפעול במסגרת "הבריחה" בעיר לינץ. עלה ארצה עם רות (רותק'ה) אשתו באוקטובר 1947. נפטר ממחלה ב 1962 והוא בן 39 בלבד.

נחום בלומנקרנץ, יליד פולין (1914), איש תנועת "הנוער הציוני" משחר נעוריו, יחד עם שושנה (רוז'קה) אשתו וחברים נוספים נתפס ע"י האנ.ק.וו.ד. בניסיון להבריח את הגבול לרומניה עם פרוץ המלחמה ונשלח לסיביר. חזר לפולין עם גלי ה"רפטריאציה", חבר מרכז "הבריחה" בפולין (שם הקוד "הוועדה החקלאית"). עלה ארצה ב 1947, התגורר בתל אביב, נפטר ב 1982.

טוביה הכהן ("לוי" בכינויו המחתרתי). עם תחילת המלחמה עבר מעיירת הולדתו אנטופול שבחבל פולסיה לווילנה, שם היה בין ראשוני "הריכוז" של "השומר הצעיר" ומפעילי "התאום" שהקימו תנועות הנוער הציוניות. עם פרוץ מלחמת גרמניה - ברית המועצות החלה פרשת הנדודים שלו ושל חבריו והם התרכזו באזורים האסיאנים של ברה"מ. מפקד הנקודה בקטוביץ' בראשית פעילותו ב"בריחה" ולאחר מכן ממפקדי "הבריחה" הבולטים בפולין כולה. נשא לאשה את הפעילה רחל ("קוקה"), בארץ בקיבוץ עמיר.

איסר בן צבי, יליד וילנה (1913), עלה ארצה ב 1934, התיישב בדגניה ב' ולאחר מכן עבר למעלה החמישה. הוא היה השליח הארץ-ישראלי הראשון שהגיע לפולין, בתחילת אוקטובר 1945. עד אז התנהלה כל פעילות "הבריחה" ע"י "מקומיים" בלבד, אבל אט אט, באופן טבעי, החלו הוותיקים יוצאים את גבולות פולין והשליחים נוטלים לידיהם את ההנהגה. בן צבי קיבל אמנם את המינוי של מפקד הארגון בפולין אבל מי שניהל בפועל את העניינים המבצעיים היה צבי נצר (מלניצר במקור, יליד העיר קובל שבמחוז ווהלין), השליח איש קבוץ אלונים.

מידע-נוסף2

הבריחה מפולין שלום רקובר 16

במצב רוח מבודח, אביב 1946. מימין: שלום רקובר,…

הבריחה מפולין שלום רקובר 16א

אודות המצולמים שלום (סטפק) רקובר, בן העיר קטוביץ'…